Prijzen in de sociale huur stijgen dit jaar niet: ‘Fijn dat het kabinet zich er om bekommert’

18 februari 2021
De huren van woningen in de sociale huursector gaan dit jaar niet omhoog, heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. ‘Fijn dat het kabinet zich bekommert om de financiĆ«le situatie van onze huurders’, zegt directeur Pieter Bregman van woningcorporatie Nijestee in de stad Groningen.
Ollongren nam het besluit aanleiding van een wens van de Tweede Kamer, schrijft ze in een brief aan zowel de Eerste als Tweede Kamer. ‘Ik heb er wel sympathie voor‘, zegt Bregman. ‘Veel van onze huurders zitten in een penibele situatie.’

Wat valt er onder sociale huur?

Woningen in de sociale sector hebben een maximale kale huurprijs van bijna 740 euro per maand. Het gaat niet alleen om huren van woningcorporaties maar ook om particuliere verhuurders en bedrijven, dus ook om kamers en bijvoorbeeld woonwagens. De maatregel zal de huurder, afhankelijk van de hoogte van de huur, gemiddeld 6 euro per maand schelen, schrijft de minister. Alleen na een verduurzaming van de woning, mag een verhuurder wel meer huur vragen.

Rekening komt niet bij de corporaties terecht

De bedoeling van het kabinet is dat de rekening voor het bedrag aan gemiste huuropbrengsten door de corporaties niet bij hen terecht komt. Maar goed ook, vindt Bregman. ‘Want anders wordt onze investeringskracht beperkt.’ Over de vraag hoe het dan wel betaald moet worden, is onenigheid in de coalitie.

Bron RTVNoord 17 februari 2021

 

 

Deel via
\

Reageer